Riksdagspartier kräver energisamtal

2019-11-28 10:15  
L, M och KD vill snabbt ha en ny energiöverenskommelse, och kommer att betona vikten av kärnkraft i eventuella nya förhandlingar. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

M, KD och L vill se en ny energiöverenskommelse redan till årsskiftet.

– Vår förväntning är att regeringen i närtid bjuder in alla riksdagspartier till samtal, säger Moderaternas energipolitiske taleperson Lars Hjälmered på en presskonferens.

De tre partierna har enats om nio punkter inför eventuella nya förhandlingar.

De vill bland annat att Sveriges energipolitiska mål ska vara ett 100 procent ”fossilfritt” elsystem. I nuvarande energiöverenskommelse formuleras målet som ”förnybar” energi. Därmed omfattas inte kärnkraften.

Vill se färdplan

De tre partierna är positiva till en ny generation kärnkraft och de vill se att en svensk färdplan mot ”fjärde generationens” kärnkraft utvecklas.

M, KD och L vill också värna den befintliga kärnkraften och att alla "ekonomiskt meningsfulla livstidsförlängningar" ska göras.

Läs mer: Nordisk sol- och vindkraft klarar sig utan stöd

En nyckelfråga är hur satsningar på kärnkraft ska betalas. De tre partierna har i dag inga förslag på statligt stöd till kärnkraft.

– Vår inställning är inte att öppna upp för nya statliga investeringsprogram för kärnkraft, säger Hjälmered.

Med dagens säkerhetskrav så har investeringar i ny kärnkraft inte ansetts lönsamma.

– Just nu är det ingen som överväger att bygga ny kärnkraft i Sverige, säger Hjälmered.

Kommer söka stöd

Men han pekar på att kärnkraftsägarna för närvarande tjänar pengar på dagens kärnkraft.

– Vattenfall och de andra tjänar fasansfullt mycket på kärnkraft, säger han.

Som argument för att riva upp energiöverenskommelsen från 2016 pekar de tre partierna på att kärnkraft behövs för att nå klimatmålet och ge Sverige en trygg elförsörjning.

 

Hjälmered uppger att den nuvarande energiöverenskommelsen inte innehåller några icke genomförda förslag som löser de problemen.

På frågan vad som händer om regeringen inte bjuder in till nya samtal , svarar Hjälmered:

– Då kommer vi att söka stöd i riksdagen för olika lösningar.

Även Sverigedemokraterna har en uttalat positiv inställning till kärnkraft. M, KD, L och SD har dock tillsammans ingen riksdagsmajoritet.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt