Riksdagskandidater eniga: Det är viktigaste miljöfrågan

2014-08-21 09:31  

Klimatförändringen är den allvarligaste miljöfrågan i Sverige, anser majoriteten av riksdagskandidaterna. Det visar en undersökning av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Extremväder med översvämning och skogsbrand i spåren. Diskussionen om följderna av klimatförändringar är hetare än på länge. Frågan är också het inför valet. Det visar resultatet av en undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet låtit göra.

373 av 510 riksdagskandidater på valbar plats svarade i Stora Valenkäten 2014 på frågan om vilket miljöproblem de anser är det allvarligaste miljöproblemet i Sverige. 71 procent uppgav klimatförändringar. Näst flest, tio procent, såg kemikalier som det allvarligaste problemet.

- Det råder inget tvivel om vilken miljöfråga som politikerna tycker är viktigast. Vi får hoppas att det kommer att avspeglas i politiken efter valet. Sverige och världen står inför stora utmaningar när det gäller att ställa om till ett samhälle med betydligt lägre utsläpp av växthusgaser, kommenterar Tord Svedberg, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sju procent anser att förlusta av biologisk mångfald är allvarligast, fem procent luftföroreningar, tre procent övergödning och en procent försurningen. Endast en kandidat anser att strålning är det allvarligaste problemet.

När IVL genom Sifo ställde samma fråga till allmänheten blev resultatet mer splittrat. De flesta, 25 procent, svarar att klimathotet är allvarligast. Tätt efter följer kemikalier som 18 procent tycker är allvarligast och efter det luftföroreningar med 16 procent. Tre procent var tveksamma eller ville inte svara.

- Klimathotet kan upplevas som mer abstrakt än många andra miljöhot. Kemikalier och luftföroreningar är problem som människor på goda grunder oroar sig över i vardagen. Det kan vara förklaringen till att svaren skiljer sig så mycket mellan politiker och allmänhet.

Klimatfrågan prioriterades allra högst av Vänsterpartiets riksdagskandidater. Av dem svarade 94 procent att klimatförändringarna är det allvarligaste miljöhotet. Lägsta siffran hade Sverigedemokraternas kandidater där 5 procent såg klimatfrågan som allvarligast.

Rapporten om enkäten från IVL hittar du här.

Se Sifo- undersökningen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt