Renare bad med musslor i Mälaren

2010-06-22 10:18  
Musselodling i Mälaren Foto: Mikael Östlund

Nu startar försök att rena Mälaren med hjälp av musslor. Målet är att minska övergödningen och få bättre vattenkvalitet.

Forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har sjösatt två försöksodlingar av musslor i Mälarviken Ekoln.  På 6 000 meter långa odlingsband ska frisimmande mussellarver, som redan finns i Mälaren, fästa.

 

Sedan börjar de sitt naturliga reningsarbete: att filtrera vatten för att komma åt alger. Algerna livnär sig i sin tur på kväve och fosfor, näringsämnen som orsakar övergödning. När musslorna skördas tar man följaktligen bort näringsämnen ur sjövattnet. Forskarna räknar med att försöksodlingarna årligen ska fånga in närmare 200 kg fosfor och två ton kväve vardera.

 

- En fullskalig musselodling kan däremot fånga in hela två ton fosfor och 20 ton kväve per år. Det motsvarar på årsbasis hela det fosforutsläpp som Uppsala reningsverk står för, säger professor Willem Goedkoop vid SLU:s Institution för vatten och miljö i ett uttalande.

 

Musslorna kan användas som hönsfoder eller foder i fiskodlingar.  Hösten 2012 är det dags för en första skörd, om allt går enligt planerna. Forskarna ska även studera om musselodlingarna har några negativa effekter på sjöbotten under odlingarna.

 

De musslor som används är vandrarmusslan Dreissena polymorpha som funnits i Mälaren sedan 1920-talet. Den kommer ursprungligen från området omkring Kaspiska havet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt