Rena rama vindkraftssnurren

2009-02-12 11:06  
Vattenfalls Lillgrund med 48 stycken 2,3 MW Siemens-verk är den första riktigt stora vindkraftsparken i Sverige. Klicka för större bild. Foto: Lars Anders Karlberg

Regeringen vill bygga ut vindkraften så att den producerar 30 TWh el om året. Men redan nu finns det planer på nästan den dubbla kapaciteten. Om allt går i lås får vi 6 000 nya vindkraftverk i Sverige.

Det är tidningen DN som gått igenom investeringsplanerna hos de 30 största vindkraftsbolagen i Sverige och summerat dem till motsvarande 6 000 nya vindkraftverk med en samlad effekt på 18 GW och en elproduktion på 55 TWh per år.

Tidningen Affärsvärlden gjorde för ett år sedan en motsvarande sammanställning. Då fanns det planer på 4 000 nya vindkraftverk med en samlad årsproduktion på 45 TWh el.

På ett år har alltså planeringen av nya vindkraftsparker ökat dramatiskt.

Men regeringen har i sin nya planeringsram lagt ribban så lågt som på 30 TWh vindkraftsel till år 2020, varav 20 TWh till lands och 10 TWh till havs.

Om alla planer som nu ligger på ritbordet blir verklighet skulle vindkraften stå för en tredjedel av den svenska elproduktionen på cirka 150 TWh per år.

Vindkraftsparadoxen
Problemet med vindkraften är emellertid att den måste backas upp av reservkraft eftersom vinden är opålitlig.

Den bästa reglerkraften är kraftbolagens vattenmagasin. Ju mer vindkraft som byggs, desto mer av vattenkraften måste användas som reglerkraft.

Och då får vi, enligt vissa branschanalytiker, en ”vindkraftsparadox”, det vill säga att vindkraften binder upp vattenkraften vilket ställer krav på mer kärnkraft som en pålitlig energibas.

34 vindkraftsparker

DN har kartlagt 34 stycken större vindkraftsparker i Sverige, varav sex är i drift och tio under uppbyggnad. De övriga 18 har fått tillstånd men har ännu inte börjat byggas.

Dessa 34 vindkraftsparker kommer att producera 10 TWh el per år.

Dessutom finns 80 parker som är i olika stadier av projektering. En del befinner sig under tillståndsprövning, andra finns bara på ritbordet.

Om alla dessa projekt också blir av beräknas de kunna producera ytterligare 45 TWh.

Enligt branschorganisationenSvensk Energi finns det i dag nästan 1 100 vinkdraftverk i Sverige med en samlad effekt på drygt 1 GW.

Elproduktionen blev för helåret 2008 cirka 2 TWh, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med 2007.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt