Rekordlångt rotorblad i provbänk

2012-10-23 11:47  
Världens längsta rotorblad 83,5 m ankommer till provanläggningen med båt. Foto: Fraunhofer IWES

Världens längsta rotorblad fraktades i helgen med båt från tillverkaren i Danmark till en provbänk i Bremen. Bladet mäter 83,5 meter.

Rotorbladet är en prototyp tillverkat av danska SSP Technology och avsett för vindkraftverk på 7 MW.

Prototypen ska nu testas i vid Fraunhoferinstitutet IWES anläggning i Bremen, som har möjlighet att testa rotorblad upp till 90 meter.

- När Fraunhoferinstitutet planerade för testanläggningen för sex år sedan trodde man inte att man redan 2012 skulle testa blad på över 80 meters längd, förklarar Falko Bürkner ansvarig för teknisk provning vid IWES. Vi är glada att vi bestämde oss för att bygga en så stor anläggning.

Rotorblad kan transporteras till provanläggningen med båt till Bremen. Från kaj är det sedan nära till provanläggningen.

Själva provningen kan ta ett par månader och ska ge svar på om bladet förväntas uppfylla kraven under dess 25-åriga livslängd. Svarar bladet upp mot kraven i IEC-standarden 61400-23 så kan serieproduktionen sätta igång.

Om det nu aktuella rekordlånga bladet godkänns kan serietillverkningen börja så att en prototypsnurra på 7 MW kan sättas i produktion i Korea under 2013.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt