Rekordhög strålning i Fukushimareaktor

2017-02-03 10:41  
Flygbild över Fukushima efter olyckan 2011. Foto: SPL / IBL Bildbyrå

De högsta strålningsnivåerna sedan kärnkraftsolyckan i Japan 2011 har uppmätts i det havererade kraftverket i Fukushima.

Ägarbolaget Tepco har analyserat bilder tagna med en robot inne i en av reaktorerna, längre in än man nått tidigare efter haveriet och man har registrerat strålningsnivåer på 530 sievert per timme, vilket är flera gånger högre än vad som tidigare uppmätts.

De höga nivåerna innebär att den pågående undersökningen med robotkameror kan tvingas avbrytas eller försenas. Enligt Tepco läcker dock ingen strålning ut ur reaktorn.

Saneringen av kärnkraftverket har försvårats av de fortsatt höga strålningsnivåerna. I december uppskattade Japans regering de samlade kostnaderna för olyckan till 21 biljoner yen, motsvarande över 1 600 miljarder kronor, vilket var nästan dubbelt så mycket som tidigare beräkningar.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt