Rekordår för vindkraft och elexport

2015-12-29 12:13  
Foto: Alamy

Svensk vindkraft och elexport slog nya rekord under elåret 2015, medan kärnkraften backade.

Den svenska nettoexporten av el blev den högsta någonsin under 2015: cirka 22,5 terawattimmar, vilket motsvarar 14 procent av landets totala elproduktion. Det mesta av exporten, cirka 17 terawattimmar, gick till Finland, medan Danmark tog emot 4 terawattimmar. Det skriver Svensk Energi i sin summering av elåret 2015.

Elproduktionen uppgick totalt till närmare 159 terawattimmar, en ökning med sex procent jämfört med året innan. Tillväxten beror främst på att vattenkraften hade god tillrinning och producerade närmare 75 terawattimmar. Det motsvarar en ökning med 18 procent jämfört med året innan.

Ännu mer växte vindkraften procentuellt sätt. En ökning med 43 procent gav en ny rekordproduktion på 16,5 terawattimmar. Kärnkraften backade däremot med 13 procent och landade på 54,3 terawattimmar. En förklaring är att några av landets reaktorer hade extra långa revisioner.

Vi har inte haft några långa perioder med stark kyla under året, vilket bidrog till att elpriset har varit det lägsta sedan millennieskiftet. Det genomsnittliga systempriset på Nord Pool Spot uppgick till cirka 20 öre/kilowattimme enligt preliminära siffror, vilket är en minskning med knappt 7 öre jämfört med året innan.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Charlotta von Schultz

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt