Rekord för tidig vårflod

2014-03-19 12:49  

Det milda vädret gav rekordstort tillrinning i vattenkraftdammarna under förra veckan. Bara en gång har ett högre veckorvärde noterats sedan 1950.

Tillrinningen under förra veckan motsvarar nästan en TWh elenergi visar färsk statistik från branschorganisationen Svensk energi.

Orsaken är den tidiga våren som gjort att vårflod registrerats fem veckor tidigare än normalt. Tillrinningen under förra veckan var tre gånger så hög som medelvärdet för vecka 11.

-Under årets elva första veckor har tillrinningarna givit nästa 7 TWh som kan jämföras med medelvärdet 4,5 TWh, säger Folke Sjöbohm, statistiker på Svensk Energi.

– Från energisynpunkt är långdragen vårflod att föredra då det minskar risken för spill av vatten. En tidig vårflod är också till fördel då det finns mer vatten i magasinen och risken blir lägre för kapacitetsbrist i vattenkraften. Det normala är att så här års är avsänkning av magasinen och att de är i det närmaste är tomma när vårfloden startar.

Marie Alpman

Mer om: Vårflod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt