Energi

Rehact hoppas på Obamas energipaket

USA:s nye president Barack Obama skrev den 17 februari under det gigantiska stimulanspaketet American Recovery and Reinvestment Act, som bland annat innebär 16,8 miljarder dollar i satsning på energieffektivisering och förnybar energi. Foto: US Embassy
Rehacts grundare - Staffan Mastling, Jerzy Hawranek och Svante Bengtsson.
Rehacs axiella värmeväxlare monterad i ett betongfundament på 100x25x25 centimeter. Värmeväxlaren är kopplad till husets golvvärme och förvärmer friskluften samtidigt som den återvinner uppvärmd inomhusluft.
Så här fungerar Rehact värme- och ventilationssystem. Huset värms av bergvärme och solpanelsvärme i ett vattenburet golvvärmesystem som kopplas samman med ventilationssystemet. I varje rum finns ett friskluftsintag med värmeväxlare som blåser in förvärmd friskluft i rummet. Värmeväxlaren omvandlar också rummets överskottsvärme till varmvatten som återförs till golvvärmesystemet. På så sätt kan man minska energitillförseln i huset med 85 procent enligt Rehact.

Ett uppvärmnings- och ventilationssystem som sänker energibehovet i hus med 85 procent. Det är sådana siffror som svenska Rehact lockar amerikanska myndigheter med när de ska spara energi.

Publicerad

Megatrenden i dag är energieffektivisering och förnybar energi. Rehact omfattar båda.

President Barack Obama ställer kravet att alla offentliga byggnader i USA ska energieffektiviseras och han smörjer systemet med 10 miljarder dollar för att få detta gjort.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här