Regeringen vill införa gröna kreditgarantier

2020-06-02 12:18  
Regeringen vill införa gröna kreditgarantier för miljö- och klimatinvesteringar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att införa gröna kreditgarantier till företag som vill göra miljö- och klimatinvesteringar. ”Tanken är att staten går in och tar en stor del av risken så att företag vågar gå vidare och göra investeringar”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

– Det är en orolig tid för investeringar och vi ser en risk nu när vi får en ekonomisk nedgång att företag inte vågar göra klimatinvesteringar som de har planer för och som behövs för att vi ska kunna minska vår miljö- och klimatpåverkan, säger han.

Tanken är att kreditgarantierna ska fungera som de som redan finns men vara inriktade på just miljö- och klimatinvesteringar. Exakt hur stora garantier staten är beredd att gå in med är ännu inte bestämt, men tanken är att staten ska ta en större del av risken för att bankerna ska våga låna ut pengar.

– Vi bereder frågan i regeringskansliet för att kunna ta fram det skyndsamt. Det är viktigt att vi nu inte tappar fart i investeringar och också då i miljö- och klimatarbetet, säger Bolund.

Läs mer: Svenska kraftnät: Risken för elbrist ökar

Det kan handla om investeringar för att ställa om till fossilfritt, produktion av biodrivmedel, bygga ut batteri- och lagringskapacitet storskaligt i näten, biogas och vindkraft.

– Det här är något som finns i andra länder, och vi har också använt kreditgarantier aktivt under coronakrisen och ser att det fungerar för att uppehålla aktiviteten i samhället, säger Per Bolund.

Mer om: Miljö Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt