Regeringen tar el-strid med EU: ”Orimliga vinstnivåer”

2019-06-10 13:19  
"Elnätsföretagen har orimliga vinstnivåer", säger energiminister Anders Ygeman Foto: TT

EU hotar stoppa de planerade prissänkningarna av elnätsavgifterna. Men regeringen viker inte en tum.

– Elnätsföretagen har orimliga vinstnivåer, säger energiminister Anders Ygeman (S).

– Men först väntar nya höjningar.

I fjol lovade dåvarande energiminister Ibrahim Baylan (S), någon vecka före riksdagsvalet, prissänkningar på som mest 20 procent för de som drabbats hårdast av saftiga prisökningar på elnätsavgiften senaste åren, uppemot 50 procent på fem år. Men först lär det komma nya höjningar, flera av bolagen kan falla tillbaka på gamla beslut och plocka ut mer av konsumenterna. På måndagen kom ytterligare en prishöjning, från Eon, som meddelar att man höjer nätpriset med uppemot en hundralapp i månaden, eller runt tio procent, för en villakund med elvärme.

Och de utlovade prissänkningarna är heller inte ristade i sten. För ett par veckor sedan skickade EU-kommissionen ett brev till den svenska regeringen. Budskapet var tydligt. Det sätt regeringen instruerat sin myndighet, Energimarknadsinspektionen, att reglera den tillåtna avkastningen för elnätsföretagen och därmed pris gentemot konsument, är inte okej.

”Skyldiga att underhålla sina nät”

Men regeringen tänkte inte backa, absolut inte, är Anders Ygemans inställning. Ett formellt svar kommer att skickas till EU de närmaste veckorna.

– Vi delar Tysklands syn på detta, säger Ygeman och pekar på att tyska regeringen driver ungefär samma fråga gentemot EU.

Läs mer: Anders Ygeman: ”Jag har en icke-religiös syn på kärnkraft”

Elnätsföretagen har hotat med att dra ner sina investeringar eftersom de anser att den tillåtna avkastningen är för låg.

– Ett politiskt spel. De har monopol, de är skyldiga att underhålla sina nät, säger Ygeman.

Samtidigt finns ett reellt hot om att kapaciteten börjar slå i taket, framför allt i vissa storstäder. Det är de flesta överens om. Bland annat med den bakgrunden lade Nätkoncessionsutredningen fram sina förslag till snabbare beslutsprocesser när nya nät ska byggas.

Storstadsproblem

Hur akut är då läget, som vissa företag och elnätsföretag pekar på?

– Regionalt i Malmö och Stockholm kan vi komma att få kapacitetsbrist närmaste åren, säger Ygeman i samband med att han tog emot utredningen. Förenklingar, fler undantag och mindre administration ska ge snabbare utbyggnad _ två år kortare byggtid för stamnät och halverad tid för regionala nät, är förhoppningen, enligt utredaren Elisabet Falemo.

– Man har vaknat sent i storstäderna, säger hon och pekar på att aktörerna, bolag, kommuner och andra har tittat för mycket på sin verksamhet.

– Det skulle behövas bättre samarbete, säger hon.

Grunden är att elnäten behöver byggas ut, inte på grund av elbrist, utan på grund av överföringsbrist.

Mer om: Elpriser Elnätet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt