Regeringen satsar på solel och klimat i budgeten

2015-09-16 11:40  
Ibrahim Baylan (S), Åsa Romson (MP), Isabella Lövin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Fredrik Sadberg /TT

Regeringen presenterar nu budgeten för år 2016. Klimatsatsningarna ska betalas med de tidigare aviserade skattehöjningarna på bensin och diesel.

Regeringen föreslår ytterligare ett antal miljoner till investeringsstöd för solceller nästa år, sammantaget 225 miljoner kronor. För åren 2017-2019 avsätts 390 miljoner kronor per år.

– Vi kommer att kraftigt skala upp stödet, det är väldigt glädjande, säger miljöminister Åsa Romson (MP) på en pressträff i Frihamnen i Stockholm.

– Det är bra för miljön att sätta upp solceller, men det är också bra för jobben, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Statsministern beskriver klimatfrågan som en ödesfråga och menar att de totala klimatsatsningar som presenteras är en viktig signal inför klimatmötet i Paris i höst.

Regeringen föreslår också hur den ska leva upp till Sveriges åtagande om att lägga fyra miljarder i klimatbistånd, den så kallade gröna fonden. Pengarna avsätts fram till 2018, men kan betalas ut upp till flera år senare.

En cykelstrategi föreslås på totalt 100 miljoner kronor för åren 2016 och 2017, som en del av arbetet för att gynna det som regeringen kallar fossilfria resor.

Totalt satsar regeringen 4,5 miljarder på klimatåtgärder nästa år, inklusive det som tidigare presenterats i vårbudgeten och i det så kallade jobbpaketet där 2,3 miljarder av de 4,5 redan finns med.

– Vi har valt väg väldigt tydligt, vi vill kunna berätta för barn och barnbarn att vi tog det här ansvaret, säger statsministern.

En stor del av kostnaden för satsningarna betalas genom höjda skatter på bensin och diesel som kommer att höja priset vid pumpen nästa år med cirka 50 öre litern. Höjningarna ska dra in cirka 4 miljarder nästa år.

Regeringen föreslår 25 miljoner i stöd för lagring av egenproducerad el nästa år och 50 miljoner per år åren därefter.

Regeringens budgetproposition för 2016 presenteras i sin helhet och lämnas till riksdagen den 21 september.

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt