Regeringen höjer kärnavfallsavgift

2017-12-21 16:14  
Mellanlagret Clab i Oskarshamn, där använt kärnbränsle förvaras i väntas på ett slutförvar. Foto: Curt-Robert Lindqvist

Regeringen höjer de avgifter som kärnkraftsägarna ska betala till Kärnavfallsfonden för perioden 2018–2020.

Den genomsnittliga avgiften höjs från 4 öre till 5 öre per kilowattimme producerad kärnkraftsel, skriver miljödepartementet i ett pressmeddelande. Avgiften för Forsmark minskar, medan den ökar för Ringhals och Oskarshamn.

Anledningen till ökningen för Ringhals och Oskarshamn beror på att fyra reaktorer har avställts tidigare än planerat.

"Kärnkraften ska stå för sina egna kostnader och regeringens beslut om höjd kärnavfallsavgift gör det möjligt. De nya avgifterna innebär ytterligare ett steg för att minska statens risk i finansieringssystemet", säger miljöminister Karolina Skog (MP) i en kommentar.

På Vattenfall, som äger Forsmark och Ringhals, är man upprörda över regeringens beslut. Även om avgiften för Forsmark minskar blir det totalt en höjning för Vattenfall.

– Det innebär att kärnkraftsoperatörerna ska betala kraftigt höjda avgifter in till Kärnavfallsfonden under tre år framöver. Jag tycker att höjningen är upprörande, vi har redan ansvar för finansieringen, säger Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg.

– Fonden är redan välfinansierad och robust, vi hade förväntat oss en sänkning så det här känns inte alls relevant.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt