Regeringen hjälper vindparksjätten i Piteå

2010-03-04 16:08  
Markbygdenprojektet som det kan komma att se ut med 1101 vindkraftverk i fjällvärlden utanför Piteå. Foto: Svevind

Miljödepartementet gav i dag klartecken till det gigantiska vindkraftsprojektet Markbygden i Piteå. Upp till 1101 vindkraftverk ska få byggas i de höglänta områdena väster om Piteå.

Uppdaterad 5/3 2010 klockan 09.00

Markbygdenprojektet, som den tyska vindkraftstillverkaren Enercon är delägare i och ska leverera tekniken till, är det i särsklass största vindkraftsprojektet i Sverige.

På en sammanlagd yta av 450 kvadratkilometer ska upp över tusen stycken vindkraftverk byggas under en tioårsperiod.

Fullt utbyggd kommer Markbygdenprojektet att producera upp till 12 TWh el årligen. Det är fyra gånger så mycket som dagens svenska vindkraftsproduktion.

Men det är inte bara storleken på projektet som är ovanligt utan också att regeringen kopplats in och engagerats i beslutsprocessen.

Uppfattas som gräddfil
I och med att miljöminister Andreas Carlgren kallar till presskonferens och meddelar att "regeringen har beslutat tillåta Markbygden Vind AB att anlägga och driva upp till 1 101 vindkraft med en totalhöjd på högst 200 meter inom Markbygdenområdet i Piteå kommun" ser projektet ut att ha fått en gräddfil genom beslutsapparaten.

Andra stora landbaserade vindkraftsprojekt i Sverige har stött på patrull när det gäller tillstånden. De mest kända är SCA:s projekt i Jämtland och Västernorrland och Södra Skogsägarnas projekt i Småland. Båda har norska Statkraft som delägare.

Arbetstillfällen står på spel
I Markbygdenprojektet är det kommunfullmäktige i Piteå som bett regeringen ”tillåtlighetspröva” ärendet.

För Piteå kommun står många arbetstillfällen och industrimöjligheter på spel.

Vägar ska byggas, elnät ska byggas, entreprenörer får jobb, tillverkning av vindkraftstornen kommer att hamna i kommunen liksom en rad ingenjörsuppdrag.

Många villkor kopplade till beslutet
Ärendet har dragits i Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Norrbottens län och Markbygden Vind AB har nu fått ”tillåtlighet” under vissa villkor att genomföra projektet.

Bland villkoren finns att renägarna ska få vara med i besluten om hur vindkraftverken ska placeras och hur vägarna ska dras genom renbeteslandet.

Också naturvännerna ska få säga sitt, särskilt när det gäller fågellivet.

Men framför allt kommer Försvarsmakten att ha ett ord med i laget om hur och var vindkraftverken ska byggas.

Miljödepartementet har i dag publicerat ett ovanligt detaljerat pressmeddelande och kommer i morgon fredag att lägga ut hela beslutet på Miljödepartementets hemsida.

Läs regeringens pressmeddelande här.

Se presentationsbilderna från regeringens presskonferens här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt