Regeringen: Fortsatt stöd till solel

2012-09-17 14:20  

Statsbidragen till anläggningar som producerar solel bör förlängas fram till 2016, föreslår regeringen.

Regeringen vill förlänga de statliga subventionerna till den som vill installera anläggningar som producerar solel från 2013 och fram till 2016.

Under perioden vill man satsa 210 miljoner kronor på nya anläggningar. Förslaget läggs fram av it- och energiministern Anna-Karin Hatt (c) i budgetpropositionen för 2013 som presenteras på torsdag

I ett pressmeddelande i dag måndag säger hon att syftet är att satsa på hållbar energi och att solcellstekniken utvecklar sig snabbt och är väl lämpad för småskalig energiproduktion.

Investeringsstödet drogs igång 2009 och uppgick först till max 50 procent av kostnaden. Senare sjönk subventionen i takt med att priserna på anläggningarna sjönk till 45 procent av kostnaden. Bidrag kan sökas såväl för solcellssystem som för kombinationer - som både ger solel och solvärme.

-Vi föreslår inga nya ändringar vad gäller reglerna för stödet. De blir desamma som gäller i dag, säger Christian Ljungblad, politiskt sakkunnig i energifrågor på näringsdepartementet.

På Energimyndigheten anser man att reformen hittills varit mycket framgångsrik.

-Medlen är översökta tre gånger om, men det är också framgångsrikt också om man ser till hur mycket anläggningarna har ökat i antal, säger Sara Bargi, handläggare på Energimyndigheten. Till det senare bidrar också att kostnaden för solcellsmodulerna i praktiken halverats sedan 2008, påpekar hon.

Fram till 2011 satsade regeringen och riksdag 222 miljoner kronor. I år har man avsatt 60 miljoner kronor men dessa medel löper ut vid årsskiftet. Stödet är begränsat i så motto att anslagen kan ta slut. Bidraget kan sökas av privatpersoner, företag och offentliga organisationer och ansökan lämnar man in till länsstyrelsen.

Mer om: Solceller Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt