Regeringen: El måste användas mer i bilar

2012-07-06 06:00  

Regeringen har gett utredare drygt ett år att komma på vad som krävs för att göra de svenska fordonen oberoende av fossilbränslen.

Avsikten med utredningen är att se vad som krävs för att klara regeringens mål om "ett klimatneutralt Sverige 2050". Fordonen och bränslet som driver dem kommer att kräva ändringar. Utredningen, "Fossiloberoende fordonsflotta - ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser", ska ta upp hela kedjan från vägar och annan infrastruktur till de samhällsekonomiska effekterna och hur åtgärderna ska finansieras.

En av riktlinjerna som regeringen ställt upp för utredningen är att "förnybara drivmedel och el" behöver bli en större del av drivmedlen i Sverige. En annan är att se vilka risker det finns med att låsa fast sig vid specifika tekniklösningar eller drivmedel.

Thomas B. Johansson, professor och verksam vid internationella miljöinstitutet i Lund, ska leda utredningen tillsammans med Per Kågeson, professor i miljösystemanalys vid KTH.

Niklas Dahlin

Mer om: Energi Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt