Reaktorerna måste kylas i fem år

2011-03-15 12:36  
Kärnkraftverket Fukushima Daiichi före och efter olyckan. Foto: AP Photo/GeoEye, DigitalGlobe/Scanpix

Efterarbetet med de skadade kärnkraftverken i Fukushima kommer att ta decennier. Om tidigast fem år går det att klargöra vad som hänt inne i reaktorerna.

Även om man lyckas få kontroll över de havererade reaktorerna i Fukushima kommer det att ta lång tid innan händelseförloppet kan kartläggas. Arbetet med att demontera och sanera reaktorerna kommer att ta decennier.

– Det viktigaste är att få allt kylt, och kylningen måste fortsätta i tre till fem år innan naturlig avkylning kan räcka. Det är så pass mycket resteffekt i en reaktor, säger Lars Gunsell, kärnsäkerhetsexpert vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Dessutom måste eventuella läckor täppas till för att kylsystemen ska fungera.

– Även om reaktortanken skulle vara hel måste eventuella hål i inneslutningen täppas till. Det finns säkerhetsventiler som kan ge läckage av radioaktiv ånga, till exempel.

Till skillnad från olycksreaktorn i Tjernobyl kan reaktorerna i Fukushima klara sig utan en yttre överbyggnad, en "sarkofag".

Three Mile Island-olyckan i Harrisburg 1979 hade många likheter med det som händer i Japan just nu. Reaktorerna är inte av samma typ, men byggdes under samma tidsperiod. Även i Three Mile Island var det ett havererat kylsystem som ledde till att reaktorn skadades.

Inte förrän efter fem veckor gick det att avgöra att instrumenten mätt upp temperaturer som var tillräckliga för att smälta härden.

Fem år senare, 1985, lyckades man föra in en kamera i reaktorn och bekräfta att halva härden hade smält och att 90 procent av zircaloy-skalet runt bränslet hade skadats. 20 ton uran blandat med andra ämnet från härden hade bildat en lava-liknande massa kallad corium och runnit ned i botten av reaktorkärlet.

– Detta är givetvis ett gigantiskt jobb, som i alla fall tar 10 till 15 år, säger Lars Gunsell.

I Harrisburg tog 24 år innan det sista av bränslet från Three Mile Islands reaktor 2 hade förts till slutförvaring. Kostnaden blev en miljard dollar.

– Men i Japan är den akuta faran inte heller över. Kylningen på reaktor ett, två och tre är bara provisorisk. Det finns fortfarande risk för att det blir värre, säger Lars Gunsell.

Niklas Dahlin

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt