Reaktorer ombord på atompråm

2013-10-01 12:58  

De två reaktorerna i världens första flytande kärnkraftverk 'Akademik Lomonosov' har nu kommit på plats.

Den flytande kärnkraftanläggningen började byggas 2007 men bygget avbröts 2011 på grund av brist på pengar. Men sedan december förra året är arbetet med att färdigställa 'Akademik Lomonosov' igång igen.

Nu har den 140 meter långa och 30 meter breda pråmen utrustats med två tryckvattenreaktorer på 35 MW e vardera från tillverkaren OKBM Afrikantov. Hela anläggningen beräknas vara klar i september 2016.

Den flytande kärnkraftanläggningen kan inte gå för egen maskin, utan ska bogseras till Kamchatka för provdrift. 'Akademik Lomonosov' har ett deplacement på 21000 ton.

Det statliga ryska kärnenergibolaget Rosatom har planer på att bygga ytterligare sju flytande kärnkraftanläggningar för energiproduktion i kustnära regioner i norra Ryssland. En anläggning betjänas av ca 70 personer. Uppskattad drifttid är 40 år.

Intresse för de flytande anläggningarna har visats även från Kina, Malaysia och Indonesien. Förutom elproduktion ska anläggningarna kunna leverera varmvatten och även fungera som avsaltningsanläggningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt