Reaktor utanför Tokyo får startas upp

2018-11-07 13:36  
Foto: AP Photo/Issei Kato/TT

Den japanska kärnkraftsreaktorn Tokai II har fått tillstånd att förlänga sin verksamhet i ytterligare 20 år. Reaktorn från 1973 är en äldre modell med en så kallad BWR-reaktor, samma som användes vid reaktorerna i Fukushima.

Beslutet kommer möta kritik och kärnkraft blir allt mer impopulärt i Japan. Tsunamin som ledde till den efterföljande katastrofen och härdsmältan på kärnkraftverket Fukushima 2011 är fortfarande färskt i mångas minnen.

Japan är ett land beroende av kärnkraft men efter Fukushima har endast en liten del av de 54 reaktorerna i landet startats upp igen. För operatören Japan Atomic Power som även drev de nu nedlagda reaktorerna i Fukushima, är beslutet mycket välkommet.

Läs mer: Ny mätmetod avslöjar högre strålning än väntat i Fukushima

Företaget ska även bygga ett tsunamiskydd runt kärnkraftverket samt få tillstånd från de lokala myndigheterna innan den beräknade omstarten kan ske någon gång efter 2020.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt