Energi

Reaktioner på avhoppen från Energiöverenskommelsen: Hopp och förtvivlan

Energiöverenskommelsen tecknades av fem partier men har nu spruckit. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Linda Burenius. Foto: Christian Gustavsson
Lennart Söder. Foto: KTH
Charlotte Unger Larsson. Foto: Svensk Vindenergi
Anna Werner. Foto: Svensk Solenergi
Oskar Almén. Foto: Jonas Bilberg
Pernilla Winnhed. Foto: Jon Alexandersson
Frank Krönert. Foto: Sweco

Många befarar att den spruckna Energiöverenskommelsen kommer att leda till ett stopp för utländska investeringar. Men det finns också hopp om ett politiskt omtag som kan leda till en ny och stabilare uppgörelse.

Publicerad

Energiöverenskommelsen träffades 2016 av fem politiska partier: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Efter tisdagens besked att Moderaterna och Kristdemokraterna hoppar av återstår alltså tre partier. Energiöverenskommelsen har spruckit.

Reaktionerna är blandade. Organisationen 100% förnybart konstaterar att Energiöverenskommelsen har gett näringslivet långsiktiga spelregler för samtliga kraftslag och menar att avhoppen blir dyra för klimatet. Vindkraften, som nu byggs utan subventioner, kostar en tredjedel av ny kärnkraft, enligt organisationen.

– Det är dags för partierna att tala klarspråk om de vill subventionera kärnkraften och vad det i så fall skulle kosta skattebetalarna. Varför vill de satsa på dyr kärnkraft nu, när resten av världen satsar på förnybart, undrar Linda Burenius, ordförande för 100% förnybart, i ett pressmeddelande.

”Synd om ketchupeffekt kommer av sig”

Även Lennart Söder, professor i elkraftsystem på KTH, vill veta om M och KD vill öppna för subventioner av kärnkraften:

– Hur många miljarder då ur statskassan, frågar han, samtidigt som han konstaterar att inget i Energiöverenskommelsen hindrar någon från att bygga ny kärnkraft.

Branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att långsiktigheten skadas av politikernas ryckighet. Miljardinvesteringar i vindkraft hotas av att M och Kd lämnar Energiöverenskommelsen, menar organisationen.

– Ansvarslöst, säger Charlotte Unger Larsson, vd på Svensk Vindenergi, till TT.

Svensk Solenergi har liknande åsikter. ”Det vore synd om den ketchupeffekt vi sett under hösten för solparker kommer av sig nu bara för att politikerna inte kan hålla sams och förutsättningarna stabila,” skriver Svensk Solenergis vd Anna Werner i en kommentar till TT.

”Politikerna måste sluta kasta sand på varandra”

Oskar Almén, konsult på PA Consulting, spår att marknaden kommer att stanna av nu.

– Om jag var en internationell investerare, till exempel ett stort datacenter, och läser att halva gänget hoppar av Energiöverenskommelsen så är det klart att jag fördröjer min investering. Man vill inte investera i något som blir otydligt, säger han.

Samtidigt hoppas han att avhoppen ska leda till ett politiskt omtag som så småningom kan mynna ut i en ny, bredare och tydligare Energiöverenskommelse.

– Politikerna måste sluta sura och kasta sand på varandra. Överenskommelsen var inte perfekt, nu kan de gå tillbaka till ritbordet och göra om. Vi vet mer nu än 2016 och det finns förutsättningar för att ta fram en kartbild över ett stabilt energisystem som både tar hänsyn till elproduktion och överföringskapacitet, säger Oskar Almén.

”Låter mer dramatiskt än vad det är”

Liknande åsikt verkar branschorganisationen Energiföretagen ha. Den konstaterar att Energiöverenskommelsen behövde vidareutvecklas eftersom den inte tog tillräcklig hänsyn till elnätens roll och det växande behovet av effekt.

– En bred och långsiktig energipolitik bör ta sig an de viktiga framtidsfrågorna och bör i högre grad än energiöverenskommelsen ta ett helhetsperspektiv på energisystemet, säger Pernilla Winnhed, vd på Energiföretagen Sverige, på organisationens hemsida.

Statliga Vattenfall konstaterar att avhoppen kortsiktigt inte behöver ha så stor betydelse, men att det i ett längre perspektiv är osäkert vilka konsekvenserna kan bli. Frank Krönert, energimarknadskonsult på Sweco, är inne på samma spår:

– Kortsiktigt blir det inga konsekvenser. Det låter mer dramatiskt än vad det är, säger han.