Rapport: Fler elolyckor rapporteras i Sverige

2022-05-13 10:24  
Den vanligaste orsaken till elolyckor är någon typ av arbetsfel. Privatpersoner syns knappt i statistiken eftersom det inte finns något anmälningskrav. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Under 2021 rapporterades 501 olyckor och 368 tillbud till Elsäkerhetsverket, visar myndighetens årliga rapport. Det är en ökning med nio respektive tretton procent jämfört med året innan.

Enligt myndigheten är det svårt att säga vad ökningen beror på men enligt Leif Wiker, överinspektör på Elsäkerhetsverket, kan det ha att göra med att fler anmäler.

– Det kan vara så att anmälningsgraden har ökat men det vet vi inte. Vi propagerar väldigt mycket för att man ska anmäla och verkligen gå igenom vad som har hänt efter en olycka. Inte bara kalla det för mänskliga faktorn.

Samtidigt som anmälningarna ökar misstänker myndigheten att så många som tre av tio elektriker inte rapporterar elolyckor.

– Det kan vara ett stort mörkertal, säger Leif Wiker.

Läs mer: Europas största flytande solpark snart i drift

Ytterligare en möjlig orsak till att antalet rapporterade olyckor ökar är att entreprenadkedjorna blir längre.

Den allmänna samhällseffekten att man lägger mer och mer på entreprenad och delar upp verksamheten gör att det blir längre avstånd mellan beställare och utförare. Då kan säkerhetsarbetet tappas på vägen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt