Räknar med problem för 20 MW vindsnurra

2013-05-02 14:13  

När vindkraftverken får effekter på upp mot 20 MW och sträcker sig långt över 100 meter måste man räkna med ännu inte skådade vibrations- och belastningsproblem.

Vid tyska forskningscentrum Jülich planerar man att bygga en testanläggning för riktigt stora vindkraftverk. Och frågan uppstår snabbt - hur kraftiga vibrationer och skakningar i omgivningen ger ett sådant verk upphov till.

I Jülich finns flera olika mätplatser, där forskare exempelvis använder mikroskop med hög upplösning. Man vill innan man bestämmer plats för ett jättevindkraftverk med hjälp av mätningar i marken och datorsimuleringar se om dessa mätplatser kommer att påverkas.

För att riktigt kunna plåga växellådan i ett så pass stort vindkraftverk räknar man med att behöva skaffa en motor med en effekt på 20000 kW och en vikt på 500 ton. Dessutom behövs en skakmaskin i storleksklassen 100 ton för att framkalla vibrationer.

Förutom dessa lokala problem måste man också lösa transportproblemen. Redan i dag kan det vara problem att frakta komponenter från tillverkningsanläggningen till platsen där vindkraftverken ska uppföras. Bara generatorhuset (nacellen) kan komma att bli omkring 25 meter. Det kan bli svårt att få fram komponenterna till Jülich.

Studien beräknas vara klar mot slutet av året. Anslag på 318000 euro kommer från bl a EU.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt