Raffinaderi vill rena med omstridd arkeametod

2014-06-16 05:30  
John ­Stenström.

För att sanera områden inom raffinaderiet i Nynäshamn föreslår Nynas den så kallade arkeametoden. Men den har kraftigt ifrågasatts från vetenskapligt håll.

Mark- och miljödomstolen ska även avgöra hur förorenade områden på oljeraffinaderiets område ska saneras. Det handlar om ett upplag för syraslam på land, en lagun som fungerar som uppsamlingsbassäng om reningsverket skulle haverera, samt fångdammar som tidigare tog emot processvatten som innehöll oljerester.

Nynas vill använda arkeametoden för att behandla jordmassor och sediment, och anför att den är snabbare och ger mindre luftutsläpp än förbränning. Kostnaden uppskattas till drygt 200 miljoner kronor.

Enligt Nynas innebär metoden att mikroorganismer, det vill säga arkéer och bakterier, bryter ner de organiska föroreningarna till koldioxid och vatten. Men professor Rolf Bernander, som forskade på arkéer fram till sin bortgång tidigare i år, har varit extremt skeptisk till företagets beskrivning i domstolsprocessen.

Även professor John Stenström vid SLU är kritisk och menar att processen inte är biologisk utan kemisk. Han tycker att miljöprövningen blir märklig när Nynas inte öppet redovisar vad som ska göras.

– Processen i sig verkar fungera jättebra, men det stora mysteriet är varför man påstår att det är en biologisk process. Om domstolen inte får rätt saker redovisade för sig är ju risken att man godkänner eller underkänner fel sak, säger han.

Han hoppas att miljödomstolen i sin dom begär klara besked om vilka kemikalier som används i nedbrytningsprocessen.

Maria Fröberg, miljö- och säkerhetschef på Nynas, vill inte kommentera kritiken mot arkeametoden men uppger att företaget har redovisat för domstolen alla tillsatser som används.

– Det är självklart att vi inte ­undanhåller någon information eller gör otillåtna tillsatser, säger hon.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt