Radioaktivt jod över hela Sverige

2011-03-25 09:42  

Radioaktivt nedfall från Japan sprids nu i hela Sverige. Samtliga sex mätstationer i Sverige har nu uppmätt strålning i luften som förts hit med vindar och luftströmmar.

I måndags började Totalförsvarets forskningsinstiut, Foi, att mäta mängden av radioaktiva ämnen i luften med anledning av kärnkraftskatastrofen i Japan. Det sker på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

I tisdags rapporterade tre av de sex svenska mätstationerna halter av radioaktivt jod-131, som annars inte finns i de svenska luftlagren.

Och i dag fredag, uppger SSM, att samtliga sex stationer nu mätt jod-131 från Japan i sina partikelfilter.

—Halterna är så låga att de inte innebär några som helst risker för människor och miljö, säger Peter Hofvander, strålskyddsexpert vid SSM.

Som mest har man mätt upp 0,3 millibeqcuerel per kubikmeter luft, detta i stationen i Stockholm. Övriga tre filter finns i Gävle, Umeå och Visby. SSM uppger att det motsvarar en tiotusendel av den stråldos vi får från bakgrundstrålningen som härrör från berggrunden.

Radioaktiviteten sprids med vindar och luftströmmar på norra halvklotet. Även flera delstater i USA har mätt låga halter av radioaktivt jod, liksom Island och Ryssland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt