Putin hotar stoppa gasledningen i Östersjön

2008-11-13 10:06  

Ryska regeringschefen Vladimir Putin hotar att stoppa bygget av gasledningen Nordstream mellan Ryssland och Tyskland om Europa fortsätter att krångla med reglerna kring ledningen. Men då väntar högre gaspris.

I samband med finska regeringschefen Vanhanens besök i Moskva i går kom frågan om bygget av gasledningen Nordstream på tal.

Vladimir Putin kommenterade då förseningen av projektet på grund av olika synpunkter från länderna runt Östersjön med att om intresset för rysk gas är för lågt i Västeuropa så finns det ingen anledning att bygga ledningen, rapporterar Handelsblatt.

Meningen är att gasledningen 2011 ska leverera 55 miljarder kubikmeter gas från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, för vidare distribution till gasnät på kontinenten.

Bolaget Nordstream ägs av ryska gasbolaget Gazprom, Tyska Eon och Basf samt holländska Gasunie. Investeringen i den över 120 mil långa ledningen uppskattas till 75 miljarder kronor.

Men projektet har omgärdats av synpunkter och protester från staterna runt Östersjön. Från svensk och finsk sida finns miljösynpunkter på dragningen av gasledningen, medan Polen och de baltiska staterna invänder mot att Ryssland kan gå förbi dem och enbart sälja gasen till västra Europa.

Vladimir Putin sa i går att om Västeuropa visar minskat intresse för den ryska gasen blir ledningsbygget för dyrt. Då är det bättre att leverera gasen i vätskeform via tankfartyg, men då blir gaspriset ett helt annat än om gasen levereras via rörledning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt