Putin använder gasen mot Ukraina

2014-03-04 09:51  

Putinregimen tar nu till ett effektivt vapen för att knäcka Ukrainas ekonomi. Priset på rysk gas chockhöjs från april.

Utan att använda sina trupper klämmer nu den ryska presidenten till hårt om Ukrainas tidigare redan pressade statsekonomi.

Från den 1 april upphör den tidigare "vänskapsrabatten" på rysk gas, som Ukraina fick för några år sedan efter ideliga konflikter med ryska gasjätten Gazprom om ersättning för transitleveranser till Västeuropa.

Efter dessa vänskapsavtal sattes gaspriset till 168 dollar per tusen kubikmeter gas. Marknadspriset ligger på 400 dollar för samma volym.

Det ryska energiministeriet meddelar att det rabatterade priset omprövas varje kvartal och att man för närvarande inte ser någon anledning att ge vidare rabatt, rapporterar Handelsblatt.

Den hårda ryska hållningen kan förutom den politiska krisen mellan länderna förklaras av att Gazpromaktien har tappat en sjättedel av sitt värde på börsen den senaste veckan. Ryska staten äger mer än hälften av Gazprom, som är världens största gasleverantör.

Under flera vintrar för några år sedan hamnade Ukraina och Ryssland i konflikt om gaspriser och ersättning för att leda den ryska gasen till Västeuropa. Gaskranar stängdes på var sin sida om gränsen vid olika tillfällen.

Ett sätt att göra sig oberoende av bråkiga grannländer var det ryska beslutet av bygga gasledningen Nordstream, som löper på Östersjöns botten mellan Fiska viken och tyska Greifswald. De båda rören har en maxkapacitet av 55 miljarder kubikmeter naturgas per år.

Gazprom är majoritetsägare av ledningen. Gasen säljs i ett flertal västeuropeiska länder.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt