Proteststorm stoppar Sveriges största solcellspark

2015-04-20 11:38  
I stadsdelen Göingegården i Varberg blir det ingen solcellspark. Foto: Derome, TT

En solcellsparkspark på 2 megawatt stoppas efter protester från grannarna.

Energibolaget Varberg Energi ville tillsammans med bostadsföretaget Derome bygga en solcellspark i stadsdelen Göingegården i Varberg. Med cirka 8 000 solpaneler skulle den ha blivit landets största solcellpark med en installerad effekt på drygt 2 megawatt och en årsproduktion på 2 400 megawattimmar.

Men grannarna protesterade kraftigt mot planerna. I Hallands Nyheter beskriver fastighetsägare parken som en ren olägenhet. De anser att havsutsikten skulle förstöras, fastighetspriserna sjunka och de är oroliga för att det ska bullra när vinden tar tag i panelerna.

Kritiken fick Varberg Energi och Derome att skrinlägga planerna.

- Det visade sig att de boende använder marken som lekytor och annat, så det är helt fel läge för en solcellspark. Därför backade vi. säger Peter Mossbrant, vd för Derome hus- och fastighetsbolag, till Ny Teknik.

Men drömmen om en 2 megawattpark finns kvar, och Varberg energi har avsatt 20 miljoner kronor till bygget.

- Nu har vi en dialog med regionen, kommunen, Derome och privata fastighetsägare för att hitta en ny plats. Enligt vårt ägardirektiv ska vi bygga ut förnybar energi, och att producera el från solen är ett naturligt steg, säger Per Öhman, chef för affärsstöd på Varberg Energi.

Sveriges första solcellspark på 1 megawatt invigdes i februari fjol i Västerås. I februari i år togs en solcellspark på 1 megawatt i drift i Arvika. Räknat i antalet solmoduler, 4080 stycken, var den då störst i landet, enligt kommunen.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt