Projekt ska stoppa plastskräp i haven

2015-08-05 08:26  
Problemet med de små plastbitarna är att de binder olika miljögifter och att de kan tas upp av plankton och därmed spridas uppåt i näringskedjan. Foto: Folke Rydén Production

Det blir allt mer plastskräp i våra hav, och forskare misstänker att mikroplast, mikroskopiska plastpartiklar, har en allt större miljöpåverkan.

Därför ska ett nytt forskningsprojekt undersöka hur mycket mikroplast som finns i havet utanför Västkusten och varifrån den kommer, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mikroplasten bildas när större plastprodukter bryts ner, men finns också i hudvårdsprodukter som peelingkrämer. En tidigare studie har beräknat att 40 ton mikroplast från hygienprodukter hamnar i Östersjön varje år.

Partiklarna är dåliga både för djuren i havet och för vår egen hälsa, säger Martin Hassellöv, projektledare och marinkemist vid Göteborgs universitet, till radion.

– Vi får i oss mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter.

Martin Hassellöv hoppas att projektet ska leda till bättre avfallshantering och en minskning av antalet produkter som innehåller mikroplast.

– När mikroplast väl har hamnat i havet är det helt omöjligt att rena upp det. Enda sättet att minska omfattningen på problemet är att minska tillförseln, säger han till Ekot.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt