Prognos: Rekord i efterfrågan på olja 2026

2021-03-17 12:30  
Coronapandemin ledde till ett rekordstort tapp i efterfrågan på olja. Nu räknar internationella energiorganet IEA med återhämtning och en nytt rekord i efterfrågan 2026. Arkivbild. Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Den globala efterfrågan på olja peakar 2026 – om inte regeringar snabbar på beslut om klimatmål, förutspår IEA.

Fram till 2023 räknar det internationella energiorganet IEA med att efterfrågan på olja är tillbaka på samma nivå som 2019, det vill säga före pandemin. IEA räknar också med att den globala efterfrågan når en rekordnivå 2026, om inte regeringar världen över snabbar på beslut om klimatmål.

"Covid-19-krisen medförde en historisk nedgång i global efterfrågan på olja men inte nödvändigtvis en bestående sådan", säger chefen för IEA Fatih Birol, i ett pressmeddelande.

I sin femårsprognos räknar IEA med en ökning i efterfrågan varje år. År 2026 bedömer IEA att efterfrågan kommer att ligga på 104 miljoner fat per dag, vilket är fyra procent högre än nivån 2019. Ökningen man nu ser framför sig är dock något lägre än om pandemin inte hade inträffat.

För att främja en övergång till andra energislag än fossila krävs krafttag från regeringar samt väsentliga beteendeförändringar, enligt IEA.

Helena Wande/TT

Mer om: Olja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt