”Privata solcellsparken kommer ge bra avkastning”

2014-09-05 08:39  
Mikael Saksi gillar inte regeringens nya förslag. Foto: Charlotta von Schultz

En privatperson som bygger en egen solcellspark får läsarna att gå igång. Kommentarerna spänner från "Vilket grymt initiativ!" till "Helt verklighetsfrånvänt!".

Ny Tekniks artikel fick fart på läsarna. Hittills har fler än 90 kommentarer strömmat in till artikeln om tandläkaren Mikael Saksi som bygger en av landets största solcellsparker, en investering som delvis görs med pensionspengar från hans tandläkarpraktik.

Signaturen Marcus ger sitt bifall: "Vilket grymt initiativ! Själva satsar vi på en 6 kW-anläggning på villataket i söderläge med 45 graders lutning. Det är så kul och spännande med solceller att det nästan känns struntsumma om det tar 5 eller 15 år innan man når break-even."

Läsaren OC gillar också satsningen och skriver "Strålande. Härligt initiativ Mikael. Hoppas det ger bra avkastning, vilket jag definitivt tror att det gott och väl gör även utan investeringsstöd. Den här typen av engagemang ger ju ett slutgiltigt och väldigt handgripligt svar på om solceller lönar sig så här långt upp på planeten redan i dagsläget, utan hänseende till att effekten ökar och priset minskar varje år."

Signaturen Rich gör däremot tummen ner och skriver "Helt Verklighetsfrånvänt! En avkastning på 20 procent på 30 år???". Läsaren X är också kritisk och tycker att "Solceller i Sverige känns rätt döfött med vårt usla väder och vår vinter." Men dsf ger mothugg "Det är en myt att Sverige har lite solinstrålning, som du lätt kan kontrollera med att googla lite. Norra Tyskland har samma solinstrålning som Sverige söder om Stockholm. Solceller har för övrigt bättre verkningsgrad när det är kallt."

Många inlägg rör den ekonomiska kalkylen. Signaturen Ekonomiprofessor skriver "Svårt att tro att 400 000 kWh skulle generera en intäkt på 200 000 kr. Genomsnittliga spotpriset på Nord Pool 2013 var 34,1 öre och då är alla vintermånader inräknade. Det mest troliga är att intäkten blir 120 000 kr per år." Kommentatorn Bengt Stridh replikerar "Du glömmer bort intäkten från elcertifikat, cirka 20 öre/kWh idag. Man får elcertifikat under 15 år."

Jeppen skriver "solceller är privatekonomiskt vansinne utan subventioner." Även det inlägget bemöts av Bengt Stridh "Nu är du överdrivet negativ igen! Vid 5 procent låneränta (ger 2 procent realränta efter skatt och inflation för privatperson), utbyte 900 kWh/kW under år med normal solinstrålning (oskuggat system i Mälardalen eller Skåne i söderläge ger 1000 kWh/kW), investeringskostnad 20 000 kr/kWh (finns billigare), degradering 0,5 procent per år och ett byte av växelriktare under livslängden på 30 år blir det en fast produktionskostnad på 1,2 kr/kWh under 30 år, utan några stöd. Det är nära dagens rörliga elpris…".
 

Här ser du alla kommentarer.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt