Prisras på solenergi – Indien avbokar kolkraftverk

2017-05-26 15:45  
Solpaneler i Rajasthan, Indien. Foto: Imago sportfotodienst

Priset på solenergi är rekordbilligt i Indien. Landet avskriver planerna på flera kolkraftverk.

Indien har skrotat planerna på nya koleldade kraftverk om totalt nära 14 gigawatt. Det rapporterar tidningen Independent utifrån uppgifter från Tim Buckley på den amerikanska tankesmedjan IEEFA, Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Han spår att den indiska omställningen från det smutsigaste fossila bränslet till solenergi kommer att få stora konsekvenser.

I januari förra året erbjöd finska Fortum att generera elektricitet i Rajasthan till ett rekordlågt pris, 4,34 rupier, drygt 50 öre, per kilowattimme. Då ansåg analytiker att ett så lågt pris aldrig skulle återkomma.

Men 16 månader senare ledde en upphandling av en 500 MW-anläggning för solkraft till en kostnad av 2,44 rupier, mindre än 40 öre, per kilowattimme – jämfört med 3,2 rupier som en stor kolkraftsanläggning erbjöd.

– För första gången är solkraft billigare än kol i Indien. Priset på solkraft har bokstavligen varit i fritt fall de senaste månaderna, säger Tim Buckley till The Independent.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt