Prisras på kisel kan lyfta solenergin

2009-08-06 12:54  
På ett år har priset på kristallint kisel - den helt dominerande råvaran till solceller - fallit med över 50 procent, enligt konsultföretaget New Energy Finance. Foto: Colourbox

En halvering av priset på solpaneler. Det kan bli resultatet av att priserna på halvledarmaterialet rasar i pris. På ett år har priset sjunkit med dryga 50 procent.

Nya tillverkare i Kina och minskad efterfrågan. Det är orsaken till att priset på kisel sjunkit med dryga 50 procent under det senaste året. Prisraset har lett till att många långtidskontrakt nu sägs upp eller förhandlas om.

Men det som är ett problem för kiseltillverkarna kan bli en välsignelse för solcellsindustrin, där solceller av kisel dominerar marknaden. Där har priserna på kristallint kisel länge varit en bromskloss som gjort att solenergin har haft svårt att konkurrera med andra energislag.

Enligt den brittiska konsultfirman New Energy Finance har bland annat spot-priserna på kisel fallit med 77 procent under det senaste året.

En orsak kan vara den finansiella krisen, men prisfallet hade förutspåtts redan tidigare sedan stora kinesiska tillverkare tagit steget in på kiselmarknaden. Konsultfirman anser att prisfallet bör leda till en halvering av priset på solpaneler.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt