Pris till Vattenfall för <br></br>syrgaseldad brunkol

2008-04-28 07:35  
Schwarze Pumpe. Foto: Vattenfall

Energibolaget Vattenfall och kraftteknikföretaget Alstom Power får pris för sin syrgasteknik att avskilja koldioxid ur rökgaserna från kolkraftverk. "Det ger kolet en framtid", säger juryn.

Det är den internationella tekniktidningen EE Times som delar ut priser till innovativa företag som utvecklar teknik som väntas ge både kommersiell framgång och fördel för mänskligheten.

Vattenfall och Alstom är just nu i slutfasen med att färdigställa ett ”koldioxidfritt” kolkraftverk i östra Tyskland, intill Vattenfalls stora brunkolsverk Schwarze Pumpe.

Det är än så länge en testanläggning på bara 30 MW, men det är världens första försök med oxyfuelteknik i större skala och om det fungerar så bygger man en större anläggning inom några år.

Genom att bränna kolet med syrgas – oxyfuel-tekniken - istället för vanlig luft får man en hög koncentration av koldioxid i rökgasen och kan lättare fånga in den, komprimera den och begrava den i underjorden.

EE Times motiverar utmärkelsen med att Vattenfalls och Alstoms arbete kan ”hjälpa till att garantera en framtid för kol i en värld som är helt fokuserad på att komma tillrätta med klimatförändringen”.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt