Preem är redan igång med sin gröna diesel

2010-04-27 10:52  
Första röken från Sunpinefabriken steg upp för knappt tre veckor sedan. Foto: Preem

Tillverkningen av den nya talloljedieseln hos Sunpine Piteå är nu igång och den 17 maj ska fabriken invigas officiellt. Råtalldieseln förädlas av Preem och blandas med vanlig diesel till grön skogsdiesel.

Piteå är centrum för två besläktade spjutspetsprojekt när det gäller att göra drivmedel av den svenska skogen – Chemrec som gör DME av förgasad svartlut och Sunpine som gör biodiesel av tallolja.

Båda projektet har initierats av entreprenören och teknikern Lars Stigson som fått stora skogsföretag som Södra och Sveaskog, lastbilstillverkaren Volvo och oljeraffinaderiet Preem att delta i projekten.

Efter ett och ett halvt år står nu Sunpine-fabriken färdig och tillverkningen av råtalldiesel har redan börjat.

Skogsindustrin blir bränsleleverantörer
I Piteå blandas tallolja från massabruken med metanol. Den blandningen går till en fraktioneringskolonn där man avskiljer råtalldiesel från biprodukten tallbeckolja.

Tallbecksoljan går tillbaka till massabruken som insatsbränsle i deras ugnar som ersättning för eldningsolja.

Råtalldieseln fraktas med båt från Piteå till Preems raffinaderi i Göteborg.

På Preems raffinaderi processas råtalldieseln tillsammans med vanlig diesel till en homogen diesel som klarar dagens dieselspecifikation och som tankas ur en enda dieselpump.

Som vanlig diesel, men grönare
- Vi använder råtalldieseln som insatsvara i vårt bioraffinaderi. Där processas den tillsammans med fossil diesel och vi får en diesel som har en grön, förnybar råvara till 25 procent, säger Thomas Ögren, presschef på Preem.

När tillverkningen i Piteå kommer upp i full volym handlar det om en årsproduktion av 100 miljoner liter råtalldiesel som ska vidareförädlas av Preem till fordonsbränsle.

Sunpine-fabriken i Piteå har kostat 300 miljoner kronor att bygga och Preem har lagt ned nästan lika mycket på att anpassa sitt raffinaderi till den nya råtalldieseln.

Se Lars Stigsson presentation av Sunpine-projektet.

Läs om Sunpine-projektet på Chemrecs hemsida.

Läs också om Chemrecs bio-DME-fabrik i Piteå.

Sunpines ägare

Den 6 juni 2008 tecknade Preem, Sveaskog och Södra avtal om att förvärva ca 60 procent av aktierna i bolaget SunPine AB.

Investeringen sker genom en nyemission på 150 miljoner kronor i SunPine.

Drygt 40 procent av aktierna i SunPine innehas av Kiram AB, i sin tur ägt av entreprenören Lars Stigsson som också har grundat verksamheten.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Bio-FAME Preem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt