Polisen undersöker uranbehållare

2011-02-23 10:39  

- Jag vill inte föregripa förundersökningen. Men det har uppenbart förekommit slarv av något slag. Det säger åklagaren Bengt Kulin om inlett en förundersökning kring uranbehållaren som Westinghouse skickade till Tyskland.

Bengt Kulin arbetar på åklagarkammaren  i Västerås. Han säger i dag onsdag att han nu startat en polisutredning kring den transport av en otvättad behållare från Westinghouse som öppnades av en anställd på Urenco i Tyskland.

- Jag gör bedömningen att det finns anledning att tro ett brott föreligger. Men jag har ännu ingen skäligen misstänkt personer än så länge, säger han.

Han bedömer redan i inledningsskedet  att det kan bli svårt att bevisa vem eller vilka i företagets ledning som bär ansvaret.

- Svårigheten i en sådan här utredning är att hitta någon som är ansvarig, säger Bengt Kulin. Utredningen ligger nu hos Ekobrottsroteln Vid Västeråspolisen, där miljöbrott handläggs.

Om någon individ ställs till svars och fälls kan vederbörande dömas till böter eller fängelse i två år. Om företaget döms kan det i stället bli fråga om en så kallad företagsbot, enligt Kulin. 

Den anställde på Urenco trodde att behållaren, som han skulle kontrollera, var ren och tömd från det giftiga ämnet uranhexafluorid. Detta framgick av ett följebrev från Westinghouse men inte av cylinderns eget protokoll. När mannen öppnade cylindern slank det ut urangas, varpå mannen fick föras till sjukhus.

Incidenten ägde rum i januari 2010.

Den har det senaste året utretts av Strålsäkerhetsmyndigheten och Westinghouse. Granskningarna visar att rena och otvättade behållare blandats ihop under en omorganisation på Westinghouse. Den behållare som skickades iväg till Tyskland skulle vara tom men innehöll 2,2 kilo uranföreningar varav 1,5 kilo uranhexafluorid.

Bolaget misstänks dels för brott mot kärntekniklagen, dels mot lagen om transport av farlig gods. Det senare eftersom kollit inte klassades som radioaktivt och farligt under transporten från Sverige till Tyskland.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt