Polisen börjar skjuta miljövänligt

2009-02-04 08:47  
Konstruktion som gör att inga kulor eller splitter ska kunna kan studsa ut mot sidorna. Foto: Smith of Odin

Tack var ett nytt kulfång från Luleåföretaget Erlandsson kan polisen träna skjutning miljövänligt.

Den första polismyndighet som börjar använda den nya kulfången är polisen i Östersund, där man ska installera den i en nybyggd skjuthall på det gamla regementsområdet.

Det ”miljövänliga” består i kulorna och splittret inte kan studsa åt sidorna utan träffar en tjock gummiduk som sluter till omkring skotthålet när kulan passerar. Kulan och splittret kan lätt hittas, samlas upp och återvinnas.

En annan finess med kulfången är dess kapacitet. Den klarar att ”svälja” 250 000 projektiler per kvadratmeter och är, bland annat därför, "förmodligen marknadens mest kostnadseffektiva kulfång”, enligt ett pressmeddelande från Erlandsson.

Den är också en av de säkraste. Man kan skjuta på nära håll, utan risk för rikoschetter, vilket innebär att flera poliser kan öva skytte på en och samma gång.

Kulfången, som kallas ”Svalin light”, kan dessutom kompletteras med ett nytt ”reaktivt” målvisningssystem, också det från Erlandssons.

Tillverkad av stål med ultrahög hållfasthet är den.

Hans Dahlquist

Mer om: Skytte Kulfång

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt