Polen ska fimpa kolkraften – här är kärnkraftsalternativen

2022-05-31 14:01  
Polens första större kärnkraftverk kan byggas i polska Lubiatowo, vid Östersjön. Foto: TT/ Vadim Pacajev / Sipa USA

Polen planerar att ställa om från kolkraft till kärnkraft. Nya reaktorer ska börja byggas under 2026 men vilken reaktor landet väljer är ännu oklart.

I dagsläget får Polen över 70 procent av sin el från kolkraftverk. Men för två år sedan stod det klart att landet ska minska sitt kolberoende genom en stor satsning på kärnkraft. Den första reaktorn kan börja operera 2033.

Under World Economic Forum den 25 maj uppgav den polska klimat- och miljöministern Anna Moskwa att tidplanen så här långt håller.

”För första gången i Polens historia har vi mycket avancerade aktiviteter på kärnkraftsområdet. Arbetet kopplat till att bygga det första polska kärnkraftverket fortskrider enligt tidtabell. År 2026 inleder vi bygget.”

Läs mer: Energiplanen: Så ska kolet bort från Polen

År 2040 vill Polen ha sex reaktorer i gång, som ska stå för ungefär hälften av Polens elproduktion, skriver norska TU.

Valet av reaktor står mellan tre kandidater: EPR2 från franska EDF, AP1000 från amerikanska Westinghouse och APR1400 från sydkoreanska Korea Hydro and Nuclear Power, KHNP. Alla är tryckvattenreaktorer, vilket är den vanligaste reaktortypen i världen i dag.

Fördelar med tryckvattenreaktorer

En av fördelarna med tryckvattenreaktorer är att vattnet inne i reaktorkärnan inte kokar, trots att temperaturen är runt 300 grader Celsius. De tre kandidaterna är också det som brukar kallas ”Generation III+”-reaktorer, som har ett extra säkerhetssystem. Skulle det inträffa en olycka kan systemet klara sig en viss tid utan extern strömförsörjning eller en operatörs ingripande.

EPR2 är en vidareutveckling av reaktorn EPR (som finns i finska Olkiluoto 3). Det finns ännu inga EPR2 i drift. Bränslet i EPR2 är uran eller en blandning av uran och plutonium. Reaktorns elektriska effekt ligger på 1 670 MW, och livslängden för reaktorn beräknas till åtminstone 60 år.

Läs mer: Nya kliv mot mini-reaktorer i Polen – då kan de stå klara

Det finns fyra AP1000-reaktorer i drift i dag, samtliga i Kina. En är under uppbyggnad i USA. Den här reaktortypen har en elektrisk effekt på 1 100 MW, och reaktorns passiva säkerhetssystem ska säkra kylning av kärnan i 72 timmar utan extern ström eller ingripande av en operatör.

Det finns fyra APR1400-typ i drift i dag, enligt World Nuclear News. Fler är på gång. Reaktortypen har en elektrisk effekt på 1 400 MW, och livslängden beräknas till 60 år. Den ska klara jordskalv på över 7 på Richterskalan, och ska om den drabbas av ett externt strömavbrott kunna drivas vidare med hjälp av batterier och flera dieselgeneratorer. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt