Polen lägger veto mot kolminskning

2015-10-28 06:33  

Polens nya konservativa president Andrzej Duda har lagt sitt veto mot en mer kolreducerad framtid. Förslag att skruva upp åtagandena i FN:s Kyoto-protokoll för att minska på kolanvändning inom EU sätter press på kolberoende länder som Polen, något som alltså inte föll landets president i smaken.

– Att binda Polen till en internationell överrenskommelse som skulle påverka ekonomin och som associeras med sociala kostnader bör föregås av en detaljerad analys av påverkan på ekonomi och lagstiftning, sade Duda i ett uttalande.

Enligt Kyoto-protokollet ska EU minska utsläppet av växthusgaser med 20 procent fram till år 2020, jämfört med 1990-talets nivåer.

Polen är ett kolberoende land där 90 procent av elektriciteten framställs genom kolkraft.

I söndags vann det konservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) parlamentsvalet. Med 37,6 procent av rösterna tar partiet 235 av totalt 460 platser i parlamentet. Andrzej Duda från samma parti valdes till president i somras.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Mer om: Kol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt