Plutoniumläcka utreds i USA

2014-02-24 09:19  

Det är ännu oklart hur plutonium kunde läcka ut i luften från ett underjordiskt avfallslager för radioaktiv försvarsmateriel i New Mexico nyligen.

Amerikanska myndigheter utreder nu hur det radioaktiva ämnet plutonium och även isotopen amercium kunde läcka ut i luften ett par hundra meter från avfallsanläggningen Wipp (Waste Isolation Pilot Plant), nära Carlsbad i New Mexico i sydvästra USA, natten till den 15 februari.

Wipp tar emot stora mängder uttjänt radioaktiv försvarsmateriel och lagrar avfallet i containrar i saltbäddslager 800 meter ned under jord. I nuläget förvaras 90 000 kvadratmeter avfall där.

Nivåerna av plutonium som uppmättes var de högsta på 15 år. Plutonium och amercium har också hittats i luftfilter under jord och utredarna bedömer att det kommer att ta flera veckor innan de gå in och undersöka vad som har hänt - och hur ämnena kunde läcka.

– Innan vi kan gå ned där vet så vet vi definitivt inte vad som hänt, sa Joe France, tjänsteman vid anläggningen, till media i fredags.

Inga anställda kom till skada vid incidenten. De flesta hade gått hem för dagen. Nivåerna i luften uppgavs i fredags ha sjunkit. Det är den andra incidenten som inträffar vid anläggningen på kort tid. I början av februari började en truck i ett av de underjordiska rummen att brinna och de anställda fick evakueras.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt