Platt nos gör vindsnurran effektivare

2015-06-08 10:55  

En 20 meter platt dom täcker navet på GE:s största vindturbin i Tehachapi i Mojaveöknen. Plattnosen gör snurran 3 procent effektivare.

För GE:s ingenjörer var problemet att vindturbiner inte tillgodogör sig energin i vinden som träffar navet på ett vindkraftverk. Genom att leda vinden mot ytor på bladen som är effektivare utnyttjas vindenergin bättre. Effektivare, och mindre, vindkraftverk är speciellt efterfrågade i otillgängliga områden dit det är svårt att transportera och lyfta tunga turbiner och långa blad.

Utvecklingsarbetet började för två år sedan berättar GE i sitt magasin GE Reports då forskningschefen Mark Little sa åt sina konstruktörer att ta fram blad som bättre använder vinden utan att därmed bli större.

- Bladen är redan för långa och svåra att transportera, sa han.

Från ett tankearbete med cellplastbollar och tandpetare föreslog utvecklingsteamet att navet skulle förses med en stor platt nos.

Cellplastbollen halverades och monterades på en liten modellsnurra med tandpetare och lim. Snurras testades sedan i en liten vindtunnel.

De kunde genast se att snurran blev 3 procent effektivare. En större modell testades i en vindtunnel vid universitetet i Stuttgart.

Tillbaka i USA byggdes en dom med diametern 20 meter för att monteras på en 1,7 MW vindturbin på ett 100 meter högt torn.

Även tornet som användes i det här fallet är en prototyp. I stället för att byggas med stålrör användes en fackverkskonstruktion som kläs in i polyesterväv. Lösningen är tänkt för svårtillgängliga platser dit det är knepigt att transportera stålrörstornen. En fackverkskonstruktion kan däremot levereras i delar och byggas upp på plats.

Prototypkraftverket har nu försetts med mängder av sensorer, från fundamentet på marken till turbinaxeln 100 meter upp i luften. Testerna ska pågå i ytterligare flera månader.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt