Plastpåsen får sin dom på fredag

2014-11-19 10:41  

Ett maxtak för användning av plastpåsar, eller en avgift per påse. På fredag fattar EU beslut för att minska användningen.

Bara i EU använder vi 100 miljarder plastpåsar om året, mer än 500 miljarder i hela världen.

Vi européer använder plastpåsen i snitt under 20 minuter. Sedan åker den i soporna och går till förbränning.

Men inte alla. Uppskattningsvis 8 miljarder påsar hamnar i naturen eller i havet. Under den långa tid det tar att bryta ner påsen hinner den göra stor skada.

EU-kommissionen vill ha ner förbrukningen från genomsnittet 200 påsar per medborgare och år till 90 år 2019 och 45 år 2025. På fredag ska medlemsstaterna ta ställning till om man vill sätta konkreta gränser för användningen eller om man ska införa straffavgifter på påsarna från 2017.

När Irland införde straffavgifter på plastpåsar 2002 minskade användningen 90 procent. I dag ligger förbrukningen på 18 påsar per irländare. I Sverige använder vi 111 påsar på invånare, snittet för hela EU är 198. Bulgarien leder ligan med 421 påsar per invånare och år.Följ Ny Teknk på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt