Planer på naturgas vid Siljan får kritik

2019-11-04 07:21  
Forskare har sett spår av uråldrigt liv långt nere i de djupa sprickorna i den så kallade Siljansringen, Europas största nedslagskrater med en diameter av cirka 50 kilometer. Foto: Henrik Drake

Färska fynd från borrningar i meteoritkratern vid Siljan har stärkt misstankarna om att det kan finnas stora mängder fossil naturgas där nere under marken.

Tidigare försök att hitta tillräckligt stora gasfyndigheter har misslyckats. Men nu har forskare vid bland annat Linnéuniversitetet, i samarbete prospekteringsbolaget Igrene, hittat mineralkristaller av kalciumkarbonat och sulfid, som antas komma från mikroorganismer – som i sin tur livnär sig på den energirika metangasen.

– Där nere under fötterna på oss har du bergrummet med den här fyndigheten som innehåller hur mycket som helst, eller kan innehålla hur mycket som helst, säger Igrenes vd Mats Budh till Sveriges radio Ekot.

Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature communications och bolaget Igrene har nu ansökt om tillstånd att utvinna gasen för kommersiellt bruk.

Läs mer: Efter Siljan-studie: kratrar gynnsamma för utomjordiskt liv

Planerna på gasutvinning kritiseras dock av Naturskyddsföreningen – och regeringens mål är att förbjuda prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt