Piteå blir biogascentrum

2007-12-11 23:00  

Svartlutsförgasning ska för första gången testas i Sverige i stor skala. Ett massabruk i Piteå vill bygga en kommersiell anläggning.

Den här veckan skriver Chemrec och det svenska massabruket Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå på ett samarbetsavtal för att undersöka möjlig­heterna att kommersialisera svartlutsförgasningen även i Sverige.

För två månader sedan gick tekniken på export till Michigan i USA där massatillverkaren New Page vill testa tekniken.

Anläggningen som planeras i Piteå kommer att bli lika stor som den i Michigan, det vill säga 20 gånger större än den pilotanläggning som finns i Piteå.

– Sätter man in svartlutsförgasning i full skala i ett massabruk får man ett ökat kassaflöde på 30-50 procent, sa Jonas Rudberg, vd på Chemrec, när han kom hem från Michigan.

Tanken är – både på det svenska massa­bruket och i Michiganbruket – att förgasningstekniken ska användas för att producera fordonsdrivmedel. Tekniken kan även användas för att göra ett massabruk självförsörjande på el, men massaindustrin får mer betalt om den producerar drivmedel.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt