Pipelinebyggen kan leda till finansiell baksmälla

2019-05-03 14:46  
"Infrastruktur har typiskt setts som en relativt säker investering och berättelsen om kinas tillväxt har lurat investerare förr", säger Ted Nace. Foto: Global Energy Monitor

Orealistiska förväntningar och ur takt med tiden. En rapport från Global Energy Monitor anser att ivern kring pipelinebyggen kan leda till finansiell baksmälla. 

Sedan 1996 har byggnationen av pipelines i världen tredubblats. Och USA är enormt aggressiva i sin expansion – där ligger mer än hälften av alla pipelineprojekt i världen just nu. Men i en rapport från Global Energy Monitor framstår den amerikanska expansionen snarare som överilad, än genomtänkt. Detta eftersom den bygger på förväntan kring fortsatt efterfrågan – och inte tar klimatverkligheten på allvar.

Enligt Ted Nace, en av författarna till rapporten och vd på Global Energy Monitor, handlar mycket av pipelineivern om att det finns många som vill investera. Men satsningen som sammanlagt ligger på över en biljon dollar och kan mycket väl komma bli något de kommer få ångra. Entusiasmen spiller över från fracking-boomen vilket har fostrat orealistiska förväntningar när det kommer till expansionen av olje- och gasinfrastrukturen. Investerare sätter sig i en position där de kommer bli besvikna, skriver han i rapporten.

Läs mer: Världens största anläggning för lagring av solel är igång

Ytterligare en påverkande faktor är att miljö- och klimatmedvetenhet samt stigmatisering av fossilbränslen ökar. Det stora hotet är att en krasch inom olje- och gasinfrastrukturen kan ge enorma ekonomiska biverkningar. 

– Infrastruktur har typiskt setts som en relativt säker investering och berättelsen om kinas tillväxt har lurat investerare förr. Men energilandskapet ändras radikalt, och dagens pipelines kommer troligtvis vara föråldrade långt innan den tänkta livstiden på 40-50 år. Industrin verkar inte inse hur snabbt förändringen sker i och med att kostnaden för förnybar energi och lagring faller snabbt, säger Ted Nace i en intervju med brittiska Engeneering and Technology.

Felix Björklund

Mer om: Pipeline

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt