Energi

Pipelinebyggen kan leda till finansiell baksmälla

"Infrastruktur har typiskt setts som en relativt säker investering och berättelsen om kinas tillväxt har lurat investerare förr", säger Ted Nace. Foto: Global Energy Monitor

Orealistiska förväntningar och ur takt med tiden. En rapport från Global Energy Monitor anser att ivern kring pipelinebyggen kan leda till finansiell baksmälla. 

Publicerad Uppdaterad

Sedan 1996 har byggnationen av pipelines i världen tredubblats. Och USA är enormt aggressiva i sin expansion – där ligger mer än hälften av alla pipelineprojekt i världen just nu. Men i en rapport från Global Energy Monitor framstår den amerikanska expansionen snarare som överilad, än genomtänkt. Detta eftersom den bygger på förväntan kring fortsatt efterfrågan – och inte tar klimatverkligheten på allvar.

Enligt Ted Nace, en av författarna till rapporten och vd på Global Energy Monitor, handlar mycket av pipelineivern om att det finns många som vill investera. Men satsningen som sammanlagt ligger på över en biljon dollar och kan mycket väl komma bli något de kommer få ångra. Entusiasmen spiller över från fracking-boomen vilket har fostrat orealistiska förväntningar när det kommer till expansionen av olje- och gasinfrastrukturen. Investerare sätter sig i en position där de kommer bli besvikna, skriver han i rapporten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här