Personal fick radioaktivt vatten sprutat över sig

2018-08-08 15:31  
Kärnkraftverket Forsmark. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / TT

30 år gammal skylt orsakade radioaktiv läcka på Forsmark.

Personal på kärnkraftverket Forsmark råkade få radioaktivt vatten sprutat över sig. Händelsen inträffade i maj när en värmeväxlare skulle tömmas på vatten och reaktorvatten istället sprutade ut.

Missen har nu visat sig bero på att ledningarna var felskyltade sedan anläggningen togs i drift 1985, vilket P4 Uppland rapporterat om.

Läs mer: Personal på Forsmark nedsprutade med radioaktivt reaktorvatten

– Det här arbetsmomentet har inte gjorts sedan anläggningen byggdes och skyltningen har suttit fel sen dess. När nu värmeväxlaren skulle dräneras så öppnades fel dränageledning, säger Claes-Inge Andersson, presschef vid Forsmark till TT.

Läs mer: Ringhals sänker effekten – havsvattnet är för varmt

Händelsen har bedömts vara "utan betydelse för människa och miljö" enligt den så kallade Ines-skalan, som visar allvarlighetsgraden av strålningsrelaterade olyckor. Forsmark har inventerat anläggningen och inte hittat några andra felaktiga skyltningar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt