Panik i byn när möllan tappade vingen

2009-01-07 13:16  
Det havererade Enercon-verket i Fen Farms vindkraftspark i Lincolnshire i östra England. Foto: Louthleader.com

- Stäng vindkraftsparken. Om du får ett blad i huvudet klyvs du på mitten.<br></br> Det säger lokalpolitikerna efter olyckan i vindkraftsparken Fen Farm norr om London.

Det var i söndags som ett av de 20 nybyggda vindkraftverken havererade. Tidigt på morgonen vaknade invånarna i Conisholme i Linconlshire av ett brak och ett ljussken.

Enligt lokaltidningen Louthleader trodde några att det handlade om UFO men det var ett av vindkraftverken som havererade. Ett rotorblad bröts loss och flög iväg medan ett annat demolerades av den vinge som lossnat och flugit iväg.

Vindkraftsparkens ägare, det gröna energibolaget Ecotricity, och leverantören, tyska Enercon, är på plats för att utreda varför haveriet inträffade.

Lokalpolitikerna Coun Robert Palmer kräver att hela parken stängs till olyckan är utredd.

- Föreställ dig vad som kunde ha hänt om du varit ute med hunden och en av dessa 20 meter långa rotorblad träffat dig i huvudet. Du skulle ha kluvits på mitten, säger han i tidningenLouthleaders webbupplaga på onsdagen.

Vindkraftsparken Fen Farmligger i ett kustnära område vid Nordsjön och togs i drift i april 2008. Den förser 13.000 hushåll med elektricitet.

En liknande olycka inträffade på Näs på södra Gotland förra året. Då tappade ett vindkraftverk från danska Vestas en av sina vingar, som flög iväg och landade på en åker. Inga personer skadades.

Vestas konstaterade efter utredning att vingarnas fästen inte dragits åt som de skulle. (Läs mer på länkarna här till höger).

I februari i år brakade ett annat Vestasverk samman i en storm. Videofilmen, som visar hur rotorn snurrar allt snabbare för att till sist gå i tusen bitar, är dramatisk.Den finns på Liveleak.com.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vindkraft Enercon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt