Panasonic visar litium-jonmodul för elbilar

2009-10-02 14:23  
Modulen består av 140 celler där varje cell är 18 mm diameter x 65 mm längd

Panasonic ska premiärvisa en litium-jonbatterimodul med kapaciteten 1,5 kWh som kan kombineras till batteripaket för elbilar.

Modulen består av 140 stycken litium-jonbatterierceller med arrangemanget sju seriekopplade rader med 20 parallellkopplade celler i varje rad. Modulen har volymen 7 liter och vikten 8 kg. Spänningen ligger på 25,2 volt.

Genom att kombinera ett antal av dessa moduler ska de bli användbara för exempelvis tillverkare av elbilar eller för utjämningslagring av vindenergi- och solenergiproducerad el.

38 japanska patent ligger bakom batterierna. Bland annat används en egenutvecklad nickelbaserad positiv elektrod och en värmetålig metalloxid som isolering mellan den positiva och negativa elektroden för att förhindra kortslutning.

Skulle det uppstå något problem i något av de enskilda batterierna har företaget utvecklat teknik för att minimera effekterna av bortfallet.

Under den kommande veckan ska prototyper av batterimodulerna presenteras på två teknikmässor i Japan.

Panasonic har tillsammans med Toyota en batteriverksamhet som har tillverkat batterierna till elhybriden Prius. De batterierna är dock att typen nickel-metallhydrid. För kommande laddhybrider är det dock litium-jonbatterier som gäller.

Håkan Abrahamson

Mer om: Panasonic Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt