Panasonic styr mot grön energi

2009-12-08 11:55  

Elektronikkoncernen Panasonic ska minska verksamheten inom hemelektronik och satsa mer på produkter för grön energi.

I ett omställningsprogram som ska vara genomfört 2012 kommer Panasonic att investera 7 miljarder kronor i teknik för solceller och energilagring i hemmen.

Samtidigt ska Panasonic minska sitt engagemang i hemelektronikprodukter, där man idag t ex är ledande i världen när det gäller plasma-tv. Företaget räknar med en begränsad tillväxt inom hemelektroniksektorn.

Panasonic har köpt tidigare konkurrenten Sanyo, som redan tidigare genomgått samma omställning. Sanyo är idag världens största tillverkare av litium-jonbatterier för mobiltelefoner.

Panasonic ska ta fram energiövervakningssystem för hemmen, som via tv-mottagaren visar energiförbrukningen från olika apparater i hemmet, liksom energitillförsel från exempelvis egna solceller.

Förutom satsningen på energi i hemmen ska Panasonic knyta kontakter med biltillverkare om leverans av litium-jonbatterier för eldrift. Företaget räknar med att marknaden för sådana batterier ökar fem gånger fram till 2018. Tio biltillverkare från USA, Europa, Indien och Japan uppges föra samtal med Panasonic om batterileveranser.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt