Överbelastning orsak till strömavbrott

2012-12-07 14:03  

Stora delar av södra Stockholm drabbades av ett strömavbrott i måndags. Fortum har nu kommit fram till att orsaken var att en brytare blev överbelastad.

Som mest var drygt 80 000 abonnenter utan ström, vilket även drabbade tunnelbanans gröna linje, som inte kunde gå mellan Enskede Gård och Hagsätra.

Vid tillfället var en av tre transformatorer i Högdalens ställverk trasig. Därmed var ställverkets kapacitet nedsatt, vilket ledde till överbelastning i en brytare. Skyddsutrustningen kopplade då bort ledningsnätet så att utrustningen inte skulle drabbas av skador.

Nu jobbar Fortum på att laga transformatorn, och tror att den kan tas i drift i mitten av nästa vecka.

Transformatorn har varit trasig sedan en anslutning till den exploderade i november. Orsaken till explosionen vet Fortum inte. Utredningen har svårigheter eftersom stora delar av materialet har brunnit upp.

- Det är någon komponent som har havererat, det rör sig antagligen om fabrikatfel eller materialfel för det är helt nya grejer, som har varit i drift sedan i somras, säger Johan Hedman, ansvarig för Fortums regionnät.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt