Över 100 verk tappade vingarna

2008-03-13 10:30  
Haveriet på Gotland i januari 2008. Foto: Krister Nordin

På mindre än ett halvår har den danska vindkraftsjätten Vestas tvingats bokföra fem haverier på sina verk. Det ska läggas till de långt mer än 100 haverier som den skotska motståndsorganisationen Cwif registrerat.

Vindkraftsindustrin är en av de absolut snabbast växande branscherna i världen just nu. Och i takt med att allt fler verk byggs händer allt fler olyckor.

Den skotska organisationen Caithness Windfarm Information Forum har gjort den hittills enda riktigt omfattande statistiken över kända vindkraftshaverier.

Från 1990 till november 2007 har Cwif räknat in nästan 400 olyckor, varav 45 med dödlig utgång eller personskador.

Det har skett när ett vindkrafttorn kapsejsat eller en vinge lossnat och givit sig iväg på en okontrollerad utflykt.

Cwif har också separat statistik över tappade vingar. Sedan 1990 har det hänt 118 gånger runt om i världen.

Men Cwif säger samtidigt att man inte har koll på Danmark och Holland, två av de stora vindkraftsländerna. Och statistiken är inte uppdaterad efter november 2007.

Så i Cwif-rapporten finns inte de senaste fem Vestas-incidenterna - två i Danmark, ett på Gotland, ett i Skottland och ett i Nordengland.

Enligt den danska vindkraftsmyndigheten Godkendelsesekretariatet for Vindmøller har det skett 27 haverier i Danmark sedan år 2000.

Vid 12 tillfällen har hela rotorbladet lossnat och vid 12 tillfällen har delar av rotorbladet fallit ned. Vid ett tillfälle har vindkraftverket brunnit och vid två tillfällen har det skett totala havererier - en gång 2005 och nu senast för ett par veckor sedan: det haveriet som videofilmades och som ligger utlagt på nyteknik.se.

Cwif driver opinion för att bevara den skotska naturen från vindkraftsparker och har tagit det som sin uppgift att ställa samman information om vindkraftshaverier som rapporterats i media.

- Vindkraftsindustrin själv är extremt ovillig att göra några som helst data offentliga, skriver Cwif i sin rapport som finns tillgänglig över nätet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt